U bent hier:  ›   ›  Passend toewijzen

Passend toewijzen

Sinds 1 januari 2016 zijn wij verplicht om onze sociale huurwoningen “passend” toe te wijzen. En wat passend is heeft de Minister voor de corporaties bepaald door strenge inkomensgrenzen te stellen.

Kort gezegd houdt passend toewijzen in dat wij aan huishoudens met een inkomen onder de huurtoeslaggrens alleen nog woningen mogen aanbieden met een huur van maximaal € 633,25 of € 678,66 afhankelijk van gezinssamenstelling en inkomen. Duurdere huurwoningen mogen we alleen aanbieden aan huishoudens met een inkomen boven de huurtoeslaggrens. 

Met het passend toewijzen wil de overheid verhinderen dat mensen met de laagste inkomens een voor hen te dure woning gaan huren, waardoor de overheid meer huurtoeslag moet betalen. Woningcorporaties zijn verplicht om zich aan de nieuwe toewijzingsregels te houden.

 • Bij de beoordeling of de woning “passend” is zijn drie dingen bepalend:
  - Het inkomen volgens de inkomensverklaring van de belastingdienst
  - De gezinssamenstelling
  - De leeftijd
 • Niet de meettijd, maar het inkomen is de meest bepalende factor bij het “krijgen” van een woning.
  Daardoor kan het gebeuren dat u soms langer op een woning moet wachten.
 • U kunt niet meer op alle woningen reageren: u moet “passend” reageren.
  Grofweg houdt dat in dat wie huurtoeslag ontvangt, geen woning mag huren met een huur hoger dan € 633,25 of € 678,66 per maand. En andersom zullen woningzoekenden die geen huurtoeslag ontvangen, minder kans hebben op een woning met een huur lager dan € 678,66.
Huurtoeslag nodig?
Kijk op www.belastingdienst.nl
Heeft u een vraag?
Kijk bij Veelgestelde Vragen of mail naar info@wstvalburg.nl