U bent hier:  ›   ›  Passend toewijzen

Passend toewijzen

Sinds 1 januari 2016 zijn wij verplicht om onze sociale huurwoningen “passend” toe te wijzen. En wat passend is heeft de Minister van wonen voor de corporaties bepaald door inkomensgrenzen te stellen.

Kort gezegd houdt passend toewijzen in dat wij aan huishoudens met een inkomen onder de huurtoeslaggrens (per 1-1-2022 € 40.765 voor eenpersoonshuishoudens en € 45.014 voor meerpersoonshuishoudens) alleen woningen mogen aanbieden met een huur van maximaal € 633,25 of € 678,66 afhankelijk van gezinssamenstelling en inkomen. Duurdere huurwoningen mogen we alleen aanbieden aan huishoudens met een inkomen boven de huurtoeslaggrens. 

Door passend toewijzen krijgen huurders een woning waarvan de huur past bij hun inkomen. Het voorkomt dat huurders in een te dure woning terecht komen waardoor betalingsproblemen kunnen ontstaan. En het voorkomt dat de overheid veel huurtoeslag moet uitkeren. Woningcorporaties zijn verplicht om zich aan de regels voor passend toewijzen te houden.

 • Bij de beoordeling of de woning “passend” is zijn drie dingen bepalend:
  - Het inkomen volgens de inkomensverklaring van de belastingdienst
  - De gezinssamenstelling
  - De leeftijd
 • Niet de meettijd, maar het inkomen is de meest bepalende factor bij het “krijgen” van een woning.
  Daardoor kan het gebeuren dat u soms langer op een woning moet wachten.
 • Vanwege het passend toewijzen kan niet iedereen op alle woningen reageren. Toch willen wij graag zoveel mogelijk woningzoekenden een kans geven om op een voor hen geschikte woning te reageren. Daarom is bij ons per 1 april 2022 het 2-hurenbeleid van kracht. Lees hier meer over het 2-hurenbeleid. 
Huurtoeslag nodig?
Kijk op www.belastingdienst.nl
Heeft u een vraag?
Kijk bij Veelgestelde Vragen of mail naar info@wstvalburg.nl