U bent hier:  ›   ›  NOM woningen Herveld

NOM woningen Herveld


De 4 NOM-woningen aan Venus in Herveld zijn in augustus 2017 opgeleverd. Deze energie-neutrale en levensloopbestendige woningen liggen op een unieke locatie, dichtbij alle voorzieningen in hartje Herveld.

Goed wonen voor 60+

De NOM-woningen zijn volledig gelijkvloers en hebben twee slaapkamers. Ze zijn zo ontworpen dat ook mensen met een beperking nog lang thuis kunnen blijven wonen. Dat maakt ze, samen met de locatie, zeer geschikt voor bewoning door 60-plussers en mensen (ook jonger dan 60) met een beperking.

Nul-Op-de-Meter & energieverbruik

NOM staat voor Nul-Op-de-Meter. Het houdt in dat de woningen zelf zóveel energie kunnen opwekken, dat ze in hun eigen behoefte voor stroom, verwarming en warm water kunnen voorzien. Nieuwe isolatietechnieken, in combinatie met slimme apparatuur in de zogenoemde iCEM-kast, maken dit mogelijk.
Om het hele jaar genoeg energie te hebben, is er nog wel een energieleverancier nodig. De energieleverancier kan de pieken (in de zomer) en de dalen (in de winter) in de energieproductie van de woning opvangen. Dat werkt als volgt: als de woning in de zomer meer energie opwekt dan nodig is, dan wordt het teveel aan energie terug geleverd aan de energiemaatschappij. Is er in de winter juist meer energie nodig dan de woning opwekt, dan kan de energieleverancier bijleveren. Zo is er altijd genoeg energie om de woning comfortabel warm te houden. Over het gehele jaar bezien, bij een gemiddeld energieverbruik, komt de energiemeter dan op 0 of zelfs lager uit. Vandaar de naam Nul-Op-de-Meter. Bij de NOM-woningen loont het de moeite om goed na te gaan welke energieleverancier de beste voorwaarden heeft voor Nul-Op-de-Meter.

Energie Prestatie Vergoeding

Bij NOM-woningen mogen woningcorporaties een Energie Prestatie Vergoeding (EPV) vragen. EPV staat voor Energie Prestatie Vergoeding. Deze vergoeding is gebaseerd op de prestaties die Woonstichting Valburg belooft te leveren, zoals een warme woning, voldoende warm tapwater en stroom voor huishoudelijk verbruik.
Het bedrag dat een huurder betaalt voor de energieprestatie, zou normaal gesproken aan de energieleverancier betaald moeten worden. Maar bij een NOM-woning betaalt de huurder dat aan Woonstichting Valburg. Op deze manier kan Woonstichting Valburg een woning realiseren die geen gebruik meer maakt van gas, maar volledig van duurzame zonne-energie. De energie prestatie vergoeding en regelgeving is nog vrij nieuw. Komende jaren zullen wij bijhouden hoe de energie prestatie van de woning is.