U bent hier:  ›   ›  Project Fijn Wonen

Project Fijn Wonen


Project Woonadviseurs heeft een nieuwe naam die de lading beter dekt: Project Fijn Wonen.
Dit is een gezamenlijk project van Woonstichting Valburg, gemeente Overbetuwe, Loket Duurzaam Wonen, Forte Welzijn, Huurdersorganisatie ‘t Klokhuis, en de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). Het project komt voort uit de gezamelijke speerpunten duurzaamheid en Langer thuis wonen. Het doel: huurders bewust maken van mogelijkheden rondom langer thuis wonen, doorstromen en energie besparen. 

Vrijwillige Woonadviseurs
Voor dit gezamenlijke project zijn in 2020 4 vrijwillige woonadviseurs en 4 studenten/stagiares van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) geworven. De bedoeling was dat zij in tweetallen (woonadviseurs en student) bewoners gingen bezoeken om met hen te praten en mee te denken over comfortabeler wonen en energiebesparing. Maar door alle coronamaatregelen kon dat niet doorgaan. 

Telefoongesprek
In plaats daarvan hebben de studenten telefoongesprekken gevoerd: “Hoe gaat het met u in deze bijzondere tijd? Heeft u ergens behoefte aan?”. Het ging hierbij vooral om een gezellig gesprek omdat veel bewoners weinig contact hadden met anderen. Deze gesprekken hebben een aantal gunstige gevolgen gehad. Onder andere voor het welzijn van mensen. Daar heeft Forte Welzijn mee geholpen. Andere vragen konden wij als woonstichting beantwoorden, zoals bijvoorbeeld op technisch vlak over het aanbrengen van tochtstrips.

Start vanaf 21 april
De studenten van vorig jaar hebben inmiddels hun stage afgerond. De gesprekken waren echter zo succesvol, dat wij 3 nieuwe studenten bereid hebben gevonden om voor ons met bewoners te gaan bellen. Deze 3 studenten hebben bij ons een training gevolgd en gaan vanaf 21 april bellen met bewoners ouder dan 75 jaar. In het filmpje stellen de studenten zich aan u voor. 

Liever thuis een gesprek?
Als u inmiddels gevaccineerd bent en liever thuis een student ontvangt voor het gesprek dan kunt u dat aangeven. Tijdens het bezoek is het dan uiteraard wel de bedoeling dat u en de student zich blijven houden aan de coronamaatregelen: anderhalve meter afstand houden, geen handen schudden en een mondkapje op.
Het gesprek kan bijvoorbeeld gaan over:

  • Woningaanpassingen die zorgen dat bewoners langer veilig en zelfstandig thuis kunnen blijven wonen: valbeveiliging, goede verlichting etc.
  • De energienota en mogelijkheden om energie te besparen en woonlasten omlaag te brengen.
  • Verhuismogelijkheden naar een andere, meer geschikte woning als een woning te groot of te klein is geworden.
  • Vragen die bewoners zelf hebben. 

Geïnteresseerd in een afspraak met een woonadviseur?
Neem dan contact op met Sietske Vrieling, coördinator vanuit Woonstichting Valburg. Dat kan door een email te sturen naar s.vrieling@wstvalburg.nl of door te bellen naar 0488-473364. Niet aarzelen, gewoon doen! Heeft u al een afspraak gemaakt?

Meer foto's

Foto 1 Foto 1 Foto 1